10 kwaliteiten van interessante mensen
14 oktober 2022 

10 kwaliteiten van interessante mensen

“Wat maakt mij interessant | Ik wil interessanter zijn maar waar begin ik | Ik denk dat ik als saai word gezien, hoe kan ik dit veranderen?”

Als we een interessant persoon ontmoeten dan willen we meer tijd besteden aan diegene. Zij hebben iets te vertellen waardoor je als het ware aan hun lippen hangt. Dit kunnen unieke ervaringen zijn of geweldige verhalen. Het lijkt hen geen enkele moeite te kosten om mensen aan zich te binden.

Wat precies maakt iemand nou interessant? Kan iedereen leren te interessanter worden? Het goede nieuws is ja. Interessant zijn is het hebben van een aantal kwaliteiten waar je aan kunt werken om die te verbeteren.

Interessante mensen zijn onafhankelijk en kiezen hun eigen pad

Hoe heerlijk en motiverend is het als je je eigen keuzes durft en kunt maken. Los van tradities en verwachtingen. Het gaat er niet om wat je anders doet maar vooral waarom. Je eigen WHY. De storyteller in jou weet dit dan ook op een inspirerende wijze te vertellen. Interessante mensen luisteren naar adviezen hoe iets zou kunnen maar vullen dit in met eigen werkwijze. Houden niet van hokjes denken maar bepalen zelf hun route. Deze route kan opmerkelijk zijn en is zeker net altijd risicoloos.

Interessante mensen hebben zelfvertrouwen

Als je vertrouwt op jezelf en de keuzes die je maakt gaan anderen ook op jouw vertrouwen. Het maakt dat jij een voorbeeld voor hen kan zijn. Anderen kunnen je voorbeeld gaan volgen. Natuurlijk zijn we allemaal weleens onzeker vooral in onbekende situaties. Als je in staat bent om nieuwe en onbekende situaties snel eigen te maken, kun je hier veel voordelen mee behalen. Vergroot je zelfvertrouwen.

Interessante mensen zijn gepassioneerd 

Je kent ze wel die mensen die van een drol een gebakje kunnen maken. Van ’niets’ iets maken. Als zij in gesprek zijn doen ze dit voor overgave. Je wordt werkelijk meegetrokken in hun enthousiasme. Je hoeft als interessant persoon heus geen lange lijst van gepassioneerde verhalen te hebben maar als je in gesprek bent toon dan je passie voor het onderwerp en in je aandacht voor de ander. Denk eens aan een pitch voor een nieuwe opdracht of bij een netwerk. Je kunt je goed voorbereide verhaaltje vertellen of je kunt vol passie vertellen over een situatie die je hebt meegemaakt en het resultaat van jouw inbreng.

Interessante mensen zijn nieuwsgierig

Een leven lang leren. Nieuwe kennis en ervaringen maken je een ander mens. Als je denkt dat je er al ‘bent’ dan ben je er duidelijk nog lang niet. Nieuwe en andere invalshoeken van al aanwezige kennis maken je rijker. Je bent voor anderen interessanter als ze iets van jou kunnen leren. Hoe zorg je ervoor dat je meer geïnteresseerd kunt zijn in anderen.

Interessante mensen kunnen levendige gesprekken voeren

Zakelijk of privé, het maakt niet uit maar je kent ze zeker. Mensen die als ze praten altijd een groepje mensen om zich heen verzamelen. Privé zijn het vaak de mensen die de lach aan hun kont hebben hangen. Zij zijn in staat om andere te vermaken met hun verhalen. Zakelijk zijn het de sprekers die anderen kunnen betrekken bij gesprekken en daardoor mooie wendingen kunnen geven aan conversaties.

Interessante mensen durven ‘anders’ te zijn

Niet de massa volgen. Opmerkelijk zijn en daardoor de interesse wekken van de ander. Alles wat gewoon is valt niet op, we merken het in ieder geval niet op. Je moet wel een beetje lef en zelfvertrouwen hebben om anders te zijn. Op social media kun je het perfecte plaatje tonen. Maar we weten allemaal dat we niet altijd het perfecte leven leiden. De interessante persoon durft ook de struggles en moeilijkheden te tonen.  Er is niets mis met trends, maar wel in het gedachteloos volgen daarvan. Interessante mensen kijken kritisch naar hun omgeving en durven ook los te laten wat er van hen wordt verwacht.

Interessante mensen hebben een brede interesse

Zij kunnen meepraten over veel verschillende onderwerpen en hebben daardoor een breed ‘publiek’. Stellen zichzelf niet centraal maar betrekken andere ideeën en meningen in hun verhaal. Zijn niet te beroerd om kennis te delen. Ze weten veel dus daar kunnen anderen hun voordeel mee doen. 

Interessante mensen hebben een mening

Het hebben van een mening is op zich niet zo bijzonder. We hebben allemaal een mening. Maar durven we deze ook te uiten of houden we deze liever voor onszelf? Als je een mening hebt kun je er genadeloos op worden afgerekend. Iemand met een afwijkende mening is kwetsbaar. Interessante mensen hebben een mening en komen daar ook voor uit. Niet roeptoeteren maar een gefundeerde mening die ze op het juiste moment en op de juiste plek uiten. Om een discussie te verdiepen of om mensen op een andere gedachte te brengen. Zij zijn er altijd op uit om met hun mening anderen te helpen. 

Interessante mensen durven hun kwetsbaarheid te tonen

Dit is geen gemakkelijke. Er is een verschil in het delen van feiten en vertellen wat dit echt met je doet. Hoe ga je om met kritiek of negatieve situaties. Interessante mensen durven hier kwetsbaar op te reageren. Feiten en gevoel samenbrengen. Kwetsbaar reageren kan eng zijn. Bedenk je dat je reactie veel meer impact en bewondering bij de ander teweegbrengt.

Interessante mensen leiden niet aan zelfoverschatting

Overschatting irriteert. Het is ook gevaarlijk. Interessante mensen kennen zichzelf. Weten waar ze goed in zijn en waar er nog ruimte voor verbetering is. Duidelijkheid in kennis en kunde en dit delen met anderen maakt je interessant. Een lesje in nederigheid is de les die mensen lijken over te slaan. De beste manier om anderen te overtuigen is jezelf te zijn. Jij hoeft niet te vertellen hoe goed je bent. Laat dit over aan de ander 

EEN SNELLE MANIER OM INTERESSANTER TE WORDEN?

De snelste en eenvoudige manier om interessanter te worden is het uitproberen van nieuwe dingen. Uit je comfortzone treden en op zoek gaan naar dingen die je nog niet weet. Ervaringen opdoen die je nog niet durfde en hierover te delen in gesprekken.  

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen